Ambacht kuipen maken dooregeven

FREDERIC DE SMUL

Mijn naam is Frederic De Smul en samen met mijn gezin woon ik reeds 18 jaar in Nevele. Ik ben zelfstandige in algemeen schrijnwerk en interieurbouw en heb een passie voor massief hout.

Samen met Marleen Bonami van het Kuipersmuseum in Nevele werk ik reeds anderhalf jaar samen in een meester-leerling traject voor Kuiperij. Dit traject loopt over een termijn van 2 jaar (2020 -2021) en is één van de vele trajecten die lopen die door toenmalig cultuurminister Sven Gatz werden opgestart. Het is een beurzensysteem dat in het leven werd geroepen in de immateriële erfgoedsector, om vakmensen de nodige tijd en ruimte te geven om intensief samen te werken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan om de stiel te leren.

Het meester-leerling traject van Marleen Bonami en mijzelf gaat met andere woorden over het doorgeven van het vakmanschap kuipen. Op onze fb pagina 'Kuipersambacht De Smul Frederic - Marleen Bonami' vindt u hierover heel wat informatie en foto's.
Samen met Marleen ben ik van plan om de kuipersambacht verder te zetten. Binnen een aantal jaar gaat Marleen op pensioen en zal ik haar kuipersatelier verder zetten. Voor het kuipersatelier en het Kuipersmuseum gaan wij op zoek om dit mooie ambacht niet verloren te laten gaan.

Bekijk alle foto's hier