Geschiedenis van het kuipersmuseum

Het kuipersmuseum - Van toen... tot nu!

12-02-2010
Geschiedenis kuipersmuseum

In de jaren 50 starte Achiel Bonami als arbeider bij de brouwerij Meiressonne in Gent. Enkele maanden later is er in de kuiperij (waar ze nieuwe vaten maken en de oude vaten herstellen) van Meisesonne een werkkracht te kort (zeer zwaar werk). Er werd rondgevraagd aan de arbeiders wie deze job wil invullen, maar niemand toont hier interesse voor. Ja Achiel zal zich er dan toch maar voor opgeven! Maar eens de andere werklieden te horen kregen dat er ietsje meer verdiend werd in de kuiperij hadden die deze job allemaal gewild, maar te laat dus.

Achiel werkte zich op op deze afdeling, maar hij zat vol met plannen. Enkele jaren later begon hij zelf deeltijds een kuiperij te Nevele. Daar leefde hij zich volledig uit en kwam op zeer originele ideeën.

Hij maakte van de kuiperij een sierkuiperij. Hierin vervaardigde hij allerlei houten tonnen die hij als meubelstuk afwerkte. (zoals een barton: dit is een vaatje op wieltjes met 2 deurtjes en binnenin een rad met gaten voor flessen in te zetten, mooi afgewerkt binnenin en de deurtjes voorzag hij met beeldhouwwerk. Deze werden massaal uitgevoerd naar Duitsland).

Begin de jaren 60 gaf hij zijn job bij de brouwerij Meiresonne op want er was teveel werk in zijn eigen atelier. Een tijdje later stelde hij ook zijn broer bij hem tewerk en beide vrouwen draaiden jaren mee in de zaak.

Op een dag kreeg hij te horen dat de firma Meiresonne ging stoppen, en ja hier had Achiel natuurlijk wel een oogje op de verkoop van allerhande zaken die hij zelf heel goed kon gebruiken in zijn zaak. Hij kocht hier een zeer grote partij goederen die hij kon verwerken in de zaak en zo ging alles verder.

In de jaren 80 begon het sierkuipwerk sterk te verminderen en dan begon de creativiteit van Achiel terug te werken en ja de opgekochte vaten van de Brouwerij Meiresonne kwamen nu van pas. Deze werden verwerkt tot porto-vaatjes van 5 liter tot 20 liter die op een voetje geëtaleerd werden en mooi oogden in ieders huis. Voor deze vaatjes had hij een grote afzet bij verschillende brouwerijen, waaronder deze van bij ons het meest gekend in de streek Filliers.

Achiel bleef maar verder doen; hij zou nu ook een ander publiek warm maken voor zijn goederen en probeerde het in een andere sector, de tuin, nl.: bloemkuipen maken.

Vanaf het jaar 1984 werkt dochter Marleen mee in de zaak. Een zeer jammerlijk gebeuren in de familie: op 11 april 1987 komt Achiel plots te overlijden. De zaak wordt verder gezet door dochter Marleen die de kuipersstiel al onder de knie heeft maar zich toch nog bijgeschoold in houtbewerking in Brugge.